Helt unødvendig stråling på Hotell!

Scandic Havna Hotell Tjøme

 

IMG_7496

I forrige uke var jeg på Tjøme i forbindelse med en oppvekstledersamling i Tønsberg kommune. Et svært godt tiltak synes jeg. Seminaret skulle vare over to dager og tilbød en sosial ramme på kvelden med overnatting på stedet. Seminaret skulle dreie som om hvordan man kunne bedre barn og unges psykiske helse i Tønsberg kommune. Barn og unge ble nå tatt på alvor i Tønsberg. En undersøkelse kalt Ungdata 2017 ble lagt fram, og den viste at mange barn sliter med psykiske problemer og at dette gjaldt spesielt jenter.

Men hvorfor?

Tidligere har jeg skrevet et brev til Petter Stordalen og nevnt den unødvendige strålingen på hans hoteller i Nordic Choice kjeden. Nå ønsker jeg å ta opp Scandic Havna Tjøme helt konkret siden jeg som politiker skulle overnatte på dette stedet i forbindelse med dette seminaret.

B1Professor i helsepsykologi, Arne Holte, var hyret inn for å forelese om utfordringene om denne stadige økningen av psykisk uhelse blant barn og unge. Professoren kom med mange gode råd, og fremhevet hvor viktig og riktig det var å forebygge god psykisk helse. Angst og depresjon utgjorde ½ parten av alle helsesykdommer i Norge ble det fortalt, men nå var den delen av uhelsen bratt økende blant unge og det spesielt blant jenter.

Hva kunne dette komme av?

Arne Holte påpekte at det virket som det var vanskelig for mange å se helheten. Det var viktig med gode voksen relasjoner(Kvalitet, kvalitet og kvalitet), blikk-kontakt med de unge, god veiledning av ansatte, fysisk aktivitet, middelhavskosthold, streng alkoholpolitikk, helprofesjonelt barnevern i alle kommuner, gratis kjernetid i barnehager, trening i psykisk helse, se hele barnet, helsesøster i barnehager og skoler, trivsel og velvære, og unngå barnefattigdom ved aktive gjeldsordninger og andre tiltak.

Kan det være at professor Holte ikke så helheten av stressorer rundt barna?

Se mer om Arne Holte

B6Alle sammen ble så innkvartert forskjellige steder på det flotte hotell området. Det var hotell rom, leiligheter og hytter. Undertegnede var heldig og fikk en av de mest luksuriøse leilighetene på stedet. Fantastisk, men hva skulle egentlig jeg med to bad?

Som en el-følsom person ellers hadde jeg hatt en tøff dag når jeg var i storsalen på hotellet, dette med en del stråling fra mobiler og annet, men jeg hadde lært meg en del triks for å unngå de helt store utfordringene. Noen triks som gjør at det er mulig for meg å være i det offentlige rom og i sosiale sammenhenger uten alt for mange smerter og plager.

Men hva med alle de el-følsomme barn og unge som ikke har forstått hvordan man skal takle denne unødvendige strålingen rundt oss?

IMG_7326På forhånd viste jeg jo at det var WIFI i leilighetene, men tok det med knusende ro, for den kan jo kobles bort slik som overalt ellers tenkte jeg.  Jeg låste meg inn i leiligheten og maken til flotte rom og deilige senger skulle man lete lenge etter. Helt fantastisk, nå skulle det bli deilig å ta en dusj og slappe litt av før det sosiale med middag, musikk og dans på kvelden. Men først måtte jeg få slått av denne ruteren som jeg nå kjente durte i hodet mitt, og som gjorde kroppen min litt nummen. Dette skulle være enkel sak så jeg kikket på den og lette etter en mulighet for å trekke ut en ledning eller en knapp for å slå av det hele. Fant ingenting, så da åpnet jeg sikringsskapet for å slå av sikringen til den rette kursen, og tenkte at det skulle ordne seg helt greit.

Men neida…

Så tok jeg alle sikringene, til og med hovedsikringen, men Wifi-en nektet å stoppe… Dette var besynderlig. Det var altså helt umulig slå av denne ruteren og som om ikke det var nok var det installert i tillegg en egen smartmåler i sikringsskapet…

Selv om jeg har lært meg metoder for å stresse ned og annet ble dette rett og slett for mye for meg. Altså en kraftig og unødvendig stråling inne i min leilighet på hotellet, jeg hadde jo ikke tenkt å bruke noe data eller mobiltelefon så dette var absolutt helt unødvendig…

Ruter på HavnaHvorfor er det blitt sånn at det skal være WiFi overalt?

Så gikk jeg til resepsjonen i et håp om at det fantes en annen mulighet for å kunne slå av ruteren, men det var ingen annen metode ble det fortalt, men de hadde en ledig hytte som ikke hadde installert Wifi. Dermed flyttet jeg mine saker til den enkle, men helt greie hytten. Det hyggelige og sosiale på kvelden kunne dermed begynne.

Dagen etter fortsatte seminaret og i salen på Havna Hotell var det 135 ledere fra barnehage-, SFO- og skolesektoren i Tønsberg kommune. Ledere som oppriktig ønsket å finne ut hva som gjorde at mange barn og unge nå opplevde en dårligere psykisk helse, og at flere opplevde angst og depresjoner. Mange flere ungdommer en tidligere utførte nå også selvmord. Slik kunne det ikke fortsette.

Kommunal direktør for Oppvekst og Opplæring, Mette Vikan Andersen, hadde allerede meldt flere tiltak og ønsket nå også at alle lederne skulle jobbe enda hardere for å finne flere løsninger.

Dermed ble lederne delt inn i flere grupper og sammen kom de med nye ideer og forslag som skulle fremme den psykiske helsen til de unge. Undertegnede var selv med i en gruppe med dyktige ledere fra skole- og barnehage sektoren. Det var helt klart at stresset måtte ned for at barn og ungdom skulle takle hverdagen på skolene. Mine forslag til forbedring var flere slik som varierte aktiviteter i den ledige tiden på skolene, felles skolemåltider og redusere den unødvendige strålingen der barn og unge ferdes. Flere andre gode forlag slik som deltagende voksne, øke relasjons kompetanse hos de ansatte, trivsel grupper og lage egne ute aktiviteter som passer bedre for jenter, slik at det ikke “bare ble fotball i friminuttene” ble også tatt opp.

 

Per Anders Nordengen

Til slutt etter to intense dager, avsluttet prest og forfatter Per Anders Nordengen det hele med et timelangt kåseri om det å være bra nok slik man er, og med det ønsket han å redusere forventningspresset på barn og unge, også i Tønsberg.

 

 

“Språk skaper virkelighet!”

forklarte Per Anders Nordengen

Nordengen ba oss tenke oss litt om før vi pratet om ting som kanskje kunne såre andre.

Etter disse dagene var jeg blitt kjent med mange nye dyktige og flotte mennesker, ingen tvil om at disse lederne vil det beste for barn og unge i Tønsberg kommune. Uten en Tråd 2 forside 6Nå håper jeg, etter disse dagene med et så alvorlig tema, at disse smarte og intelligente folkene snart innser at den unødvendige strålingen i barnehager og skoler i kommunen også kan ha en sammenheng og kan være en viktig årsak til barn og unges psykiske utfordringer i Tønsberg.

Det må sies klart at jeg selv har hatt svært tøffe utfordringer når det gjelder WIFI, Bluetooth, mobil og annet…

Se mer: WIFI, Bluetooth, mobil… helsefarlig?

I tillegg til mange møter med spennende og dyktige folk hadde Scandic Havna Tjøme hotell et fantastisk imøtekommende personale og samtidig serverte de både sunn og utrolig god mat begge dagene som vi var der. Så derfor håper jeg at hotellet ser på andre løsninger når det gjelder det tråløse nettet, dette for at hotellet også skal fremstå best mulig i fremtiden. Det finnes rutere som stråler mindre og samtidig kun stråler når de blir benyttet. Det er enkle tiltak som kan gjøres for at gjestene skal holde seg sunne og friske, det selv i vakre omgivelser som Havna på Tjøme.

Se gjerne  Scandic Havna Tjøme

 

Odd-Erik Helgesen

Medlem i Utvalget for Oppvekst og Opplæring(MDG)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s